Изграждане и развитие на ЦВП „Наследство БГ“Creation and development of “Heritage BG” Centre of Excellence

Конкурс „Наследство БГ“ / 2020

По решение на ЮНЕСКО от 1984 година 18 април е международен ден за опазване на паметниците на културата. Във връзка с този ден стартираме визуална викторина „Наследство БГ“. Всеки ден до края на м. април ще задаваме по един въпрос във Фейсбук страницата ни. Към въпроса ще визуализираме артефакти, експонати от музеи, интересни исторически събития и сгради. Според отговорите на 12-те въпроса ще бъдат определени печелившите във визуалната викторина, а наградените ще бъдат обявени на 24 май.  Наградният фонд включва ваучери за книги.

Отговорете във Фейсбук страницата ни >>>

Въпрос № 4:

Снимката по-долу възпроизвежда част от лист от т. нар. Поменик на манастира Райхенау, намиращ се на едноименния остров в Боденското езеро – днес в германската провинция Баден-Вюртенберг.  Този писмен паметник се счита за най-ранния извор за делото на светите братя Кирил и Методий. След имената на братята монаси от близкия манастир Люксой (Luxinium) са добавени саморъчни подписи с гръцки букви.   

4.png

Жокер за въпрос № 4 : Православната църква отбелязва Успение  на Светията на 6-ти април, а католическата църква го е провъзгласила за Съпокровител на Европа, заедно с брат му.

Logo

About Us


Contact Us