Изграждане и развитие на ЦВП „Наследство БГ“Creation and development of “Heritage BG” Centre of Excellence

Конкурс „Наследство БГ“ / 2020

По решение на ЮНЕСКО от 1984 година 18 април е международен ден за опазване на паметниците на културата. Във връзка с този ден стартираме визуална викторина „Наследство БГ“. Всеки ден до края на м. април ще задаваме по един въпрос във Фейсбук страницата ни. Към въпроса ще визуализираме артефакти, експонати от музеи, интересни исторически събития и сгради. Според отговорите на 12-те въпроса ще бъдат определени печелившите във визуалната викторина, а наградените ще бъдат обявени на 24 май.  Наградният фонд включва ваучери за книги.

Днес задаваме последен въпрос 🙂

Отговорете във Фейсбук страницата ни >>>

Въпрос № 12:

България е втората европейска държава след Исландия по ресурси на натурална минерална и изворна вода. Страната ни е богата  и на подземни минерални води на които ако  се сумира общия дебит, той би могъл да надхвърли количеството на всички бутилирани води в света! На територията на България са известни около  200 находища с над 520 минерални извора.  Много градове  у нас са построени на определено място точно заради наличието на минерален извор. С появата си на  Балканския полуостров  през I век от н.е. римляните започнали усилено да строят бани с лековита вода  в близост до естествени  минерални извори. Издигнати били величествени сгради, които нарекли асклепиони  в чест  на Асклепий – бог на медицината.

Жокер за въпрос № 12 :

НЕ трябва да описвате селищата върху герба и емблемата на които има знак за воден басейн – море, езеро, язовир или река.

ТРЯБВА да присъства обозначение за минерален извор и това  сме илюстрирали във въпроса  с  някои от гербовете на български общини. Обърнете внимание на герба на столицата  София върху който има изображение на Аполон Медикус, което символизира лечебните извори в града.

Вижте например: https://www.lovech.bg/bg/za-obshtinata/simvoli или https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Burgas-coat-of-arms.svg

Logo

About Us


Contact Us