Изграждане и развитие на ЦВП „Наследство БГ“Creation and development of “Heritage BG” Centre of Excellence

Започна ремонтът на банята в „Овча купел“ в София (РИМ, София)

  • Начало
  • Новини
  • Започна ремонтът на банята в „Овча купел“ в София (РИМ, София)

Започва реставрацията на автентичния облик на Минералната баня в столичния квартал „Овча Купел“. 

“8 млн. лв. ще струва реставрацията на автентичния облик на Минералната баня в столичния квартал „Овча Купел“, като над 4,4 млн. лв. от тях идват от бюджета на Столичната община с решение от СОС. Банята ще бъде и културен център”. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по време на проверка относно започващата реставрация на Минералната баня в Овча купел.

„Повече от 40 години тази красива сграда тъне в разруха. Дълги години Минералната баня е държавна собственост и по инициатива на кмета и на Столична община в началото на мандата тя е прехвърлена на общината. Веднага бяха предприети мерки заедно с колегите от Музея за история на София и от Софийския университет веднага да се кандидатства, за да можем да възстановим този архитектурен шедьовър“, заяви Георгиев.

Той се надява след няколко месеца реставрацията да бъде факт. „Това е отношението към недвижимите културни ценности, които Общината има и търсим всички възможни начини те да бъдат запазени. Един пример е Банята в Банкя, при която намерихме правилния начин да бъде стопанисвана от Софийски имоти. Огромен е и интересът към нея – около 5 500 са посещенията месечно – тоест има успешен модел“, заяви Георгиев. (13.03.2023 г., 13.00 ч.)

Възложител на реставрацията е Регионалният исторически музей, а финансирането е от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с 3,3 млн. лева и около 4,5 млн. от общинския бюджет. Архитектурният облик и основната функция на сградата ще бъдат запазени, съобщи преди дни районният кмет Ангел Стефанов. 

Съоръжението функционира до края на 80-те години на 20 век, след което е затворено.

Logo

About Us


Contact Us