Изграждане и развитие на ЦВП „Наследство БГ“Creation and development of “Heritage BG” Centre of Excellence

ЗАНАЯТИТЕ, КОИТО НЕ СЕ ПРЕДАВАТ, ГОСТУВАТ С ИЗЛОЖБА В МОН

  • Начало
  • Новини
  • ЗАНАЯТИТЕ, КОИТО НЕ СЕ ПРЕДАВАТ, ГОСТУВАТ С ИЗЛОЖБА В МОН

Информация от сайта на Министерството на образованието и науката:

„Подковаването на коне, килимарството, ръчната бродерия, плетенето на чорапи, бръснарството. Това са само част от старите занаяти, които продължават да са живи в България в технологичния XXI век. Техните истории разказва пътуващата фотоизложба „Занаятите не се предават! Шапки долу“, която беше открита днес в Министерството на образованието и науката. Снимките са отличени в национален фотоконкурс организиран от  Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Инициативата е финансирана със средства от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

„Чрез тази чудесна симбиоза между фотографското изкуство и наследството се докосваме до старите български занаяти, за да разберем, че те не са минало, а настояще и ще ги има и в бъдеще“, каза заместник-министърът на образованието и науката Ваня Стойнева при откриването на изложбата. Тя представи носителя на първа награда в конкурса – 17-годишния Александър Вакарелов, ученик в XI клас на столичното 7-о училище „Св. Седмочисленици“. Той дойде със своя съученик и герой на отличения фоторазказ Виктор Николов – един от малкото хора в България, които умеят да подковават коне.

Проф. дхн Георги Вайсилов, изпълнителен директор на ИАПО, също сподели своите положителни впечатления от фотографиите, като подчерта, че проектът е уникален, тъй като е насочен към съхраняването и популяризирането на материалното и нематериалното културно наследство на България и предаването му на следващите поколения.

Самият проект и идеята на фотоконкурса бяха представени от проф. Владимир Пенчев – представител на Центъра за върхови постижения „НАСЛЕДСТВО БГ“ и директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей БАН, който сподели своите впечатления от реализирането на проекта, както и набеляза бъдещи планове за неговото надграждане чрез създаването на виртуални музеи.

За финал на събитието беше излъчен и кратък видео филм за фотоконкурса „Занаятите не се предават! Шапки долу!“

Източник: МОН, http://sf.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1031 (14.03.2022)

Logo

About Us


Contact Us