Изграждане и развитие на ЦВП „Наследство БГ“Creation and development of “Heritage BG” Centre of Excellence

В периода 12-16 септември 2023 г. се проведе първото издание на „Sofia Numismatic School“

  • Начало
  • Новини
  • В периода 12-16 септември 2023 г. се проведе първото издание на „Sofia Numismatic School“

Първото издание на „Sofia Numismatic School“ се проведе 12-16 септември 2023 г., като в него се включиха колеги от Белгия, България, Германия, Гърция, Румъния и др.  Участие взеха 16 млади изследователи и 9 международно наложени лектори, учени с експертиза в областта на нумизматиката. По този начин, София се нарежда сред световните центрове на нумизматични проучвания като Виена, Рим и Атина, където такива училища са институционализирани. Sofia Numismatic School създаде безценна възможност да се установят и развият трайни и устойчиви връзки между научно образователните среди и младите изследователи в контекста на общоевропейските процеси на консолидация и сътрудничество.

Сред водещите учени, които се включиха като лектори в качеството си на международно признати изследователи, са проф. Франсоа дьо Калатай, проф. дин Иля Прокопов, проф. дин Диляна Ботева, доц. Владимир Столба, доц. Юлия Цветкова, доц. Валентина Григорова-Генчева, д-р Улрике Петер, д-р Николай Шаранков и д-р Лили Грозданова. Всеки от тях изнесе специализиран курс, който доведе до придобиване и/или повишаване на нумизматичната експертиза на обучаемите.

Домакин и организатор на събитието беше Исторически факултет СУ „Св. Климент Охридски“. Организаторите изказват благодарност на Факултета на журналистика и масова комуникация на СУ, за предоставената възможност да се използва негова зала за обучението през първите три дни, както и на Ботаническата градина на СУ, приютила не само обедния кетъринг през тези дни, но и част от научните дискусии.

Реализацията на форума бе подкрепена от проект BG05М2ОР001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“ в партньорство с проект „SUMMIT“ по договор BG-RRP-2.004-0008, проект „Древна Тракия в цифри“ № КП-06-Н50/3 от 30.11.2020, финансиран от ФНИ, проект BGR1024508 HFST „Ancient Coins Counterfeits Scientific Network, както и със съдействието и гостоприемството на Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски“ ‒ гр. Септември и Археологически музей ‒ гр. Хисаря. На всички тях организаторите изказват искрена признателност.

Информация за програмата на първото Софийско нумизматично училище: https://digithrace.uni-sofia.bg/sofia-numismatic-school/sns-program/

Logo

About Us


Contact Us